2012. január 20., péntek

5+1 tipp a felesleges mobilnet költségek elkerüléséhez

Okostelefon = növekvő adatforgalom = pénzfaló?

Mostanában, az „okostelefonok” rohamos terjedésével egyre többször hallok, olvasok olyan beszélgetéseket, néha méltatlankodásokat, miszerint:
A)    „van okostelefonom, de nincs mobilnetem, van viszont wifi sok helyen, az úgyis ingyen van”
B)     „etikátlanul járt el a mobilszolgáltató, én meg olyan összegű számlát kaptam, hogy ihaj!”
C)    „külföldön járva semmit nem neteztem, mégis horribilis számlát kaptam”
D)    „nekem nem is kell a net, csak tetszik az okostelefon és szeretnék én is...”

Érezhető, hogy még 2012-ben is sokan nincsenek tisztában több olyan alapvető fontosságú dologgal, amit ez a komplex technológia megkövetel – súlyos összegeket fizethetünk a hiányos tudásunkért, feleslegesen!

Ez motivált arra, hogy 5+1 pontban összefoglaljam, mire kell odafigyelnünk, a célszerűséget és a takarékosságot is szem előtt tartva, ha okostelefont vettünk, kaptunk, vagy ajándékoztunk.
Lássuk, miket érdemes tennünk!


1. Okostelefon-axióma: okostelefon, táblagép internetes kapcsolat nélkül félkarú óriás! Képzeljünk el egy remek sportautót, amihez van havi 10 liter benzinünk és egy 50 méteres utcánk... Internetkapcsolat tehát mindenképpen SZÜKSÉGES, ezt tartsuk észben! (Ha valaki szerint mégsem, az vagy teljesen feleslegesen vett ilyen nagy tudású készüléket, mert például magával rántotta a „divathullám”, vagy ajándékba kapta - így lehet a leghajmeresztőbb számlákat létrehozni igen rövid idő alatt!)


2.Döntenünk kell! Kell-e mobilinternet, vagy megelégszünk a korlátlan wifi használatával? Ez attól függ, milyen főbb igényeink és lehetőségeink vannak. Csak otthon és egyéb wifi lefedettséggel rendelkező helyen akarjuk használni a készülékünket? Sanszosan nem, hiszen ezért MOBIL már az eszköz neve is. Mégis, lehetséges, hogy valakinek mégsem kell mobilnet, megelégszik a wifi kötöttségeivel, ez esetben a 4. pont elolvasása akár (rá)fizetés nélkül kihagyható! :)


3. Apróságnak tűnhet, de fontos! Az Android Market beállításaiban kapcsoljuk ki az alkalmazások automatikus frissítését, de legalábbis a frissítés csak wifi-vel menüpontot feltétlen kapcsoljuk be! Egyes automatikus programfrissítések ugyanis az utazás közben a zsebünkben lapuló készüléken pár perc alatt is lazán elfogyaszthatják kisebb adatcsomagjaink akár teljes mennyiségét is, rosszabb esetben pedig a szemünk dülled ki a havi számla megpillantásakor...  Késő bánat lesz!


4. Mobilinternet – melyiket, hogyan? Itt jön képbe a lényeg, amit sokan elmulasztanak! Egyrészt a mobilszolgáltatók nem szoktak még le teljesen az olyan profitorientált kiskapukról, hogy automatikusan aktiválnak ún. „Start Internet” szolgáltatásokat, amiknek ugyan rendszerint nincs havi-, de van borsos forgalmi díja! Ennek etikussága megkérdőjelezhető, bár jogilag korrekt, csak az ügyfelek általában nem szoktak a szerződés aláírása előtt tájékozódni a részletekről... Ebből van a legtöbb probléma, ellenszere az, ha azonnal olyan adatcsomagra váltunk, ami fix havidíjas, illetve túlforgalmazás esetén már nem számláz tovább, hanem csupán lassítja az átviteli sebességet.

Átlagos használathoz nem biztos, hogy havi 50-100 MB (1000 Ft/hó) elegendő lesz, így bármennyire is fájó, leginkább 500 MB – 1 GB forgalmi mennyiségű (2012-es árakon kb. 2000-2500 Ft/hó) adatcsomagra lesz szükségünk. Spórolni nyilván lehet, ennek a függvénye is, hogy végül melyik mobilinternet csomagot válasszuk. De így a havidíj kiszámíthatóbb, nem érhetnek fájó meglepetések. Vagy mégis?



5. Roaming-költségek, külföldi internetes adatforgalom Napjaink nemzetközi mobilinternetes rögvalósága az, hogy nagyjából el lehet felejteni a mobilinternet használatát külföldön (adatroaming), ugyanis – hazai SIM-kártyát feltételezve – még mindig irtózatos ára van. Aki elejét akarja venni a bajoknak, az kövesse az alábbi lépéseket:
ü   Vezeték nélküli és hálózati beállítások menüpontban kutakodva keresse meg a Mobilhálózat beállítása részt, és vegye ki a pipát a Csomagkapcsolat használata, illetve Adatroaming sorából! (Utóbbit a legjobb mindig kikapcsolt állapotban hagyni, gondolva a határ mentén olykor előforduló „rádióhullám-átnyúlás veszélyére” is.)
ü   van a Marketen több ilyen célra fejlesztett segédprogram, például az APNDroid, ami egy kattintásra elintézi nekünk ezt a procedúrát – gyakran utazóknak hasznos lehet letölteni
ü   ha a fentieket megtettük, elvileg semmilyen mobilhálózati adatot nem fogunk tudni forgalmazni, de ez persze nem zárja ki a wifi használatának lehetőségét. Még mindig jobb ez az opció, mint a telefont végig offline (repülős) üzemmódban tartani, ami egyúttal a telefon-funkció elvesztését is jelentené. Ennyi erővel majdhogynem ki is kapcsolhatnánk a kütyüt:)

+1. Osszuk meg az érintettekkel! Mindezekről tudnunk kell, de ne felejtsük el, amennyiben gyereknek, unokának, tech-őrült nagyinak ajándékozunk okostelefont, vagy SIM-kártyával is rendelkező táblagépet, a fentiekre feltétlen hívjuk fel a figyelmét! Különben a nagy meglepetés könnyen válhat kellemetlen (és drága) tanulságnak a számlafizetőnek...

Mivel a szolgáltatók ugye nem törekszenek hanyatt-homlok a teljes körű felvilágosításunkra, legalább mi figyeljünk egymásra!

Sok sikert a tudatosabb eszközhasználathoz! :)


ui.: a szakócával nyilván könnyebb volt bánni, de a mobil sem ördöngösség, ha jól kiismerjük :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése