2012. január 17., kedd

Androidos okostelefonom van. Hogyan tovább? :)


Az eddigi írásaim, képösszeállításaim a „milyen készüléket érdemes választanunk” témáját járták körbe. A legfrissebb hírek alapján sokan kaptak-vettek 2011 karácsonyán okostelefont, vagy táblagépet. Válság ide, vagy oda, erre sokan rágerjedtek...

A piacon lévő új termékek döntő többsége Androidos, illetve nagyon „menőnek” számít még mindig az Apple iPhone termékcsaládja is. Samsung Galaxy Note felhasználóként részben ismerem csak az iPhone-ok (iOS) világát, így csak az Android alapú rendszerekről fogok írni. Ellenben ez sok különbözőséget nem okozhat, hiszen az egyes platformok alkalmazásboltjaiból letölthető sok tízezer program többsége már mindkét rendszerre rendelkezésre áll.

LÁSSUK HÁT AZ ANDROIDOT, MÉLYSÉGÉBEN! Ne csak megvegyük és cipeljük, hanem használjuk azt okosan - ettől lesz okos, nem feltétlen a marketingesek agymosodájától! :)

Mintaként 3 kezdőoldalas képernyőmentéseimet mutatom be. Ez az állapot a Note használatának eddigi két hónapja alapján kristályosodott ki nálam, elsősorban a használat közbeni praktikumot alapul véve:

Ezen programok egy része nem szorul magyarázatra, a rendszer részei.
Bővítéshez pedig ott az Android Market (asztali számítógépről is elérhető itt: https://market.android.com
Miket érdemes feltennünk a saját Androidos okostelefonunkra, táblagépünkre?

Mérlegeljünk, azt ajánlom, hiszen vannak ugyan szép számmal ingyenes alkalmazások, de néhányért fizetnünk kell (rendszerint nem sokat, pár száz forintot). Amiket véleményem szerint érdemes beszerezni, az alábbiakban részletezem (a neveik alapján a Marketen egyből megtalálhatók, a kereső a jobb felső sarkában van).
Fontos, hogy ezen alkalmazások többségét szerkesztői ajánlatok és saját tapasztalatok alapján javaslom, tehát jó eséllyel már nem az első lelkesedésből felpakolt kacatok listáját találjátok itt :)

Fotózáshoz: Camera Zoom FX (egyébként még: Pano – panorámaképekhez, HDR – evidensen: nagy dinamika-átfogású HDR képekhez, Paper Camera a vicces képekehez)
Képnézéshez: QuickPic
Videólejátszó: mVideoPlayer (Youtube-ot természetesnek vehetjük a netes videókhoz)
Naptár: mivel a Note-omon professzionális van, ezért legfeljebb a Google Calendar-t ajánlhatom annak, aki nincs megelégedve a telefonja saját, beépített naptárkezelőjével
Zenékhez: Note-ban a beépített zenelejátszó szintén remek, amúgy akár a Winampot is ajánlhatom
Térkép: Google Maps (online, de egyes területek lementhetőek későbbi, offline használatra),
Navigációs segédprogram: Navigation Book Pro – aminek segítségével menthetjük a kedvenc pontjainkat és pár érintéssel navigálhatunk is a cél felé (különösen ajánlom!), Egérút (online, akár a dugóból is kinavigál) illetve offline térkép igénye esetén: Navfree (EU több országával, előre letölthetők)

Időjárás: AccuWeather alkalmazás, Köpönyeg, illetve Weatherstation
Közösségi oldalak: Facebook for Android, Iwiw alkalmazás
Chatelőknek: Facebook Messenger, Messenger, Skype és TweetCaster (Twitter alkalmazás)

Stream, azaz netrádió ajánlat: TuneIn, net TV alkalmazásnak az SPB TV ajánlható (Figyelem, a netes adatforgalmat erősen növelhetik!)
Jegyzet programként a ColorNote vált be.
BKV-val közlekedni próbálóknak a BpMenetrend kötelező, Volán és MÁV kuncsaftoknak pedig a Menetrend Droid nevű alkalmazás.
A telefon MINDEN hangjának (kivéve ébresztés) lenémításához való kis segédprogram neve: Mute

Levelezés: GMAIL (akinek más levelező kiszolgálója van, a beépített általában jól szuperál)
Böngésző: Dolphin Browser HD (a legjobb, teljes funkcionalitású androidos böngésző, flash-sel, kétujjas zoomolással, gesztusvezérléssel), illetve Opera Mini (adatforgalmat 90%-kal csökkentheti)
Smart Screen Off – akik egy widget gomb megérintésével akarják lekapcsolni a képernyőt

SMS Scheduleridőzítve küldhetünk a segítségével SMS-eket
Cardcloud névjegykártya alkalmazás, ami számomra a leginkább bevált
ELIXIR 2 – egy magyar fejlesztő remek widget-alkalmazása, rengeteg lehetőséggel (pl. 9 ikon egy, vagy több sorba)

Adatok biztonsági mentéséhez a My Backup Pro-t használom
SMS Backup+ - ez pedig az SMS-eket képes biztonsági menteni a „felhőbe”, azaz egy távoli webszerverre

NO LED – csak AMOLED-es kijelzős telefonokra, képes megjeleníteni a nem fogadott hívásokat/sms-eket stb. úgy, hogy a többi pixel közben kikapcsolva marad. Ha már a led-es visszajelzőkről leszoktak azok a tréfás kedvű telefongyártók…
Híroldalak alkalmazásai közül ajánlom: Index, Hir24, Portfolio

PDF fileok kezeléséhez a legtutibb program: ezPDF Reader
Ebook olvasásra univerzális (prc, epub, mobi formátumokkal is megbírkózik): Cool Reader+ (persze ehhez nem árt egy legalább 4-5 colos képernyő sem :)
CRKO Commander – kötelező a fájlkezeléshez – akárcsak a PC-s Total Commander

Szórakozás: TV24, Mozi24 – egyszerűek és gyorsak


AnySoftKeyboard – maga a billentyűzet-szoftver, és ehhez kell a Hungarian nyelvcsomagot utólag letölteni – így ékezetes, magyar kiosztású billentyűzetünk lesz


Locus Pro – akik túrázni is szeretnének a mobilukkal, azok számára mondhatni kötelező, hiszen erre rátölthetők a Turistautak (TuHu) térképei is!
G:HUgeoládák szerelmeseinek, megszállott túrázóknak


Sports Tracker – képes az útvonalunkat rögzíteni futáskor, bringázáskor, autózáskor, remek grafikonokat készít nekünk, amiket PC-nél ülve is megtekinthetünk, a netes felületen át
Star Chart – briliáns csillagtérkép program, szerintem a Google Sky-nál is szebb


Árfolyamok – akik az egyes valuták MNB középárfolyamában akarnak percrekészek lenni
Real Calculator – egy igazán szép tudományos számológép alkalmazás
Pocketjelszóval védett adataink gyűjtőhelye (a telefon elvesztése esetén sem férnek hozzá)
Tiny flashlight+led – telefonunkat zseblámpaként is használhatjuk
QR droid – QR, azaz 2D-s vonalkódok beolvasására, aminek segítségével sokféle adathoz férhetünk hozzá közvetlenül (a mobil kameráját használja)


Traffipaxjelzőnaponta frissíti a police.hu információival az adatbázisát, megtekinthetjük, mikor hol lesnek ránk a háromlábúk
Smart Measuretávolság és magasságmérő alkalmazás
Smart Ruler Pro – centiméter, vízmérték, szögmérő
EverPaper – akik PC-n is az Instapaper alkalmazásba gyűjtik az online könyvjelzőiket, ezzel az alkalmazással könnyedén küldhetnek oda webcímeket


Traffic counter3G/Wifi adatforgalmat számolja – ez igen hasznos lehet egy okostelefonnál
WiFi Analyzer – a környezetünkben elérhető wifi hotspotokat mutatja, grafikusan, jelerősség szerint
Unlock with Wifi – amikor ismert wifi pontra csatlakozunk (pl. otthon, munkahelyen), képes kikapcsolni a képernyőzárat, így nem kell mindig feloldanunk azt
Speedtest.net – netes sebességmérő oldal
APNdroid – fontos, amikor pl. külföldre megyünk, minden 3G adatkapcsolatot kikapcsol egyetlen érintéssel – roaming költségek kizárva :)

SoundHoundzene felismerése dallam alapján (magyarok zenékhez is jó!)
Instant Heart Rate Pro – képes a telefon led-jével a kamerára tett ujjunkból pulzust mérni (pontos!)
App 2 SD – képes a telepített programokat a microSD kártyára áthelyezni, így nem foglalja a belső tárhelyet
Véralkohol Kalkulátor – az elfogyasztott italok alapján megmutatja, kb. mikorra józanodunk vezetőképes állapotba :)

JÁTÉKOK – ezekre nagyon nem térnék ki, de azért ajánlok pár jót: Apparatus, Chess for Android, Cut the rope, Angry Birds, Jenga, Talking Tom, Toki Tori, Where is my water?

TekTrakha elvesztenénk a telefonunkat, ezzel megtalálhatjuk, távolról vezérelhetjük, hangot adhatunk ki rá, illetve végső esetben törölhetjük is annak tartalmát a cég webes oldaláról bejelentkezve – éves díja van, pár dollár, de a sok tízezer forintos készülékünket egy erdőben felejtve, vagy lopáskár esetén visszaszerezhetjük a segítségével. Kipróbáltam, működik, ha helyesen állítjuk be!

És ez utóbbi a kulcsszó: valamennyi program akkor működik az elvárásaink szerint, ha megismerjük azokat és jól állítjuk be! Az adatforgalomra érdemes figyelni, ahol lehet, használjatok korlátlan és titkosított wifit! Okosan használva az 1 GB-os netes adatcsomag bőven elegendő lehet havonta.

Sok sikert, és ha valaki nagyon belegabalyodna a fentiekbe, írjon emailt és igyekszem segíteni – hiszen én sem 2 perc alatt tapasztaltam ki a fentieket :)

Sok örömet kívánok az új kütyütök "belakásához", és ne feledjétek: az van értetek és nem fordítva! :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése